follow us:

s

Ce este frumusețea?

Un corp sculptural,un chip desavarsit, un suflet cald…este culoare, proportie, stralucire, armonie…sau mai degraba traire, simtire, intelegere, bunatate, iubire…?

Adevarul se afla undeva printre randuri si depinde de viziunea fiecaruia dintre noi. Nu degeaba spunea Margaret Hungerford, acum mai bine de 130 de ani ca “frumusetea este in ochii privitorului”.

Ca oameni, ne simtim atrasi de frumusetea exterioara,iar ceva ce nu este estetic armonios nu ne trezeste interesul. Insa de cele mai multe ori exista o discrepanta intre imaginea proprie si cea vazuta de cei din jur. Ceea ce credem despre noi,ce vedem in oglinda proprie nu corespunde intotdeauna cu ceea ce vad ceilalti, iar daca ni se mai si spune asta, hop si complexele. Cele mai puternic resimtite si taxate de societate sunt complexele fizice. Chiar daca stim ca nu exista perfectiune, cautam frumusetea fantezista prezentata de reviste si ne pierdem in fascinatia pentru `ideal`, fara a mai pune accentul pe altceva decat strict pe imagine, pe ceea ce `vindem` la prima vedere. Dara sta e ca si cum am cumpara o carte pentru ca ne plac copertile, iar cand ajungem cu ea acasa constatam ca in privinta continutului lasa de dorit. Nu avem timp sa analizam ce e intre coperti,traim in secolul vitezei, tot ce `pare` trebuie ca si `este`, iar daca `arata` sigur si `contine`. Nimic mai fals!

“Oricine are abilitatea de a vedea frumusetea, nu va imbatrani niciodata”, spunea Franz Kafka. Ei, aici e un cuvant cheie: abilitatea. Ce inseamna abilitatea de a vedea frumusetea? A trecedincolo de aparente. A patrunde sensul,a discerne transcenzand superficialul, a nu confunda…marfa cu ambalajul.

E greu de crezut, dar ceea ce gandim despre noi transmitem celor din jur. De cate ori nu am vazut persoane frumoase fizic pierzand teren in fata altora mai putin frumoase,dar cu mai multa incredere in ele insele? A invata sa ne placem,sa ne acceptam,sa ne iubim asa cum suntem va schimba atat atitudine aproprie fata de viata si implicit fata de societate,cat si perceptia celor din jur asupra noastra.

Si, foarte important, sa nu uitam ca “frumusete aeste insemnul lui Dumnezeu pe creatie”,iar tot ce a creat El estefrumos,daca stim sa ne deschidem mintea si sufletul,sa avem atitudinea potrivita ca sa… VEDEM!